duminică, 8 iulie 2012

Francoi Blanc- scriitor francez stabilit in Republica Dominicana


   
  Pe Francois Blanc il cunosc de cam 3 ani. E cel mai bun prieten al meu din Republica Dominicana. De ce scriu despre acest personaj?
 Deoarece Francois, o persoana modesta, a lasat in urma cu 16 ani Franta lui natala si s-a stabilit in Republica Dominicana unde a trait zile bune si de asemenea "cosmaruri", dupa cum el insusi recunoaste. Dupa un divort intempestiv in urma cu mai mult de zece ani s-a vazut cu o mare datorie de bani si stabilit atunci in capitala acestei insule, Santo Domingo de Guzman, fusese obligat sa plece in alta zona a tarii tropicale si anume s-a stabilit inntr-un orasel turistic situat in nord, la malul Oceanului Atlantic! A pescuit  in cele mai periculuase zone  dimineata devreme impreuna cu alti localnici ,iar dupa o lupta teribila cu marea, cu vantul si cu pestii care nu intodeauna se lasau capturati dupa bunul plac al acestor aventurieri, majoritatea alcoolici, ajungeau franti de oboseala si de caldura puternica din zona tropicala la orele dupa amiezii.
  Insa intr-o buna zi cand se astepta mai putin iata ca se intalneste intr-un bar din Sosua cu un canadian din Quebec care venise recent si care cauta o casa pe care ar fi dorit sa o cumpere. Obosit de  munca sa  si de viata instabila pe care o ducea in fiecare zi planuieste   sa-i gaseasca chiar el acest imobil visat de calatorul canadian.
  Dupa o noapte nedormita si gandita cum sa procedeze, unde sa mearga etc, isi ia inima in dinti si dis de dimineata porneste la o firma de constructii si incepe sa negocieze cu acestia care il accepta ca si un eventual colaborator.
  Canadianul se intalneste cu el la o cafea si se lasa lamurit de prietenul Francois si se duc impreuna la sediul firmei unde acestia ii prezinta un teren pe care sa-l poata cumpara si sa inceapa constructia mult visatei vile undeva in apropierea marii.
  Asadar Francois, firma de constructii si canadianul bat palmele si tranzactia se face dupa numai o saptamana.Asa castiga Francois 15 mii de doalri comision si viata i se schimba peste noapte." Stii,imi zice el, aici in acest orasel turistic mereu ai surprize si intodeauna vei gasi o portita deschisa pentru fiecare, fiindca in zona turistica  vizitatorii se pot indragosti de frumuseata inegalabila a locurilor si daca esti abil iti gasesti o sansa si scapi de mizerie de pe o zi pe alta.,
   Asta se intampla in anul 2000, deci acum 12 ani.
    In acest moment, Francois este unul dintre agentii imobiliari cu mare experienta si in fiecare an vinde cel putin 2-3 case si finalizeaza multe alte tranzactii imobiliare in zona sau in  alte destinatii turistice din insulele caraibiene. Mai nou are afaceri in Canada, Maroc si chiar in indepartatul Tahiti unde are agentii de Rent Car.
     Dar in afara faptului ca este un bun om de afaceri, de asemenea a scris si cateva carti in franceza bineintels si chiar are de gand sa le traduca in limba romana o tara pe care doreste sa o i cunoasca fiind indragostit , zice el, de tarile estice si de cultura  ortodoxa  cu toate ca stie ca noi romanii suntem latini si chiar unii, francofoni.